Nurse Academy
Praktijkgerichte nascholing voor verpleegkundigen
Nurse Academy biedt bijscholing via een vaktijdschrift met online toetsen, gecombineerd met een kennisarchief, speciaal voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten (VS) in het ziekenhuis. Je kunt er 40 accreditatiepunten per jaar mee halen, geaccrediteerd door de V&VN VS, waar en wanneer jij dat wilt.
Wil je toegang tot alle artikelen, video's en nascholing van Nurse Academy?
Abonneer nu! Meer informatie
Alle collecties van Nurse Academy
Gesorteerd op nieuw - oud
Wanneer er bij iemand sprake is van een eindstadium longziekte en er geen behandelingen meer mogelijk zijn, kan een longtransplantatie uitkomst bieden. In Nederland zijn er drie academische centra waar longtransplantaties uitgevoerd worden: het Erasmus Medisch Centrum (EMC) Rotterdam, Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). In 2023 zijn er 109 longtransplantaties uitgevoerd in Nederland.

De bladderscan is een essentieel hulpmiddel in de verpleegkundige praktijk. Het is een niet-invasieve methode om de urineproductie en de status van de blaasinhoud te evalueren. Daardoor kan te vroeg of onnodig ingrijpen door middel van blaaskatheterisatie vaak worden vermeden. Dit artikel bespreekt de techniek, de indicaties en het gebruik ervan in verschillende zorgsettingen.

The World Health Organization adviseert interprofessionele samenwerking (IPS) in de zorg, om beter in te spelen op complexere patiëntbehoeften. Op verpleegafdelingen wordt meestal multidisciplinair samengewerkt. Hoe kunnen teams IPS aanleren? Een veelbelovende aanpak is het organiseren van interprofessionele patiëntbesprekingen (IPPB). In een ‘evidence-based quality improvement’ project is gekeken naar het effect op leren samenwerken en de ervaring van artsen, verpleegkundigen en patiënten. Hieruit bleek dat zo’n bespreking positief werkt om vaardigheden aan te leren, haalbaar is in de praktijk en positief wordt ervaren door zowel patiënten als zorgprofessionals.

Ongeveer 5% van de volwassenen van de Nederlandse bevolking heeft een barrettoesofagus (BO). Bij een BO is het slijmvlies aan de binnenkant van de slokdarm veranderd. De gezonde slokdarm is bekleed met plaveiselcelepitheel. Bij BO is het slijmvlies van de slokdarm (dit plaveiselcelepitheel) veranderd in een structuur die lijkt op het slijmvlies van de maag. Is dit een probleem?

Verpleegkundigen meten vitale functies van hun patiënt om inzicht te krijgen in de klinische conditie. Draadloze, draagbare meetapparatuur biedt de mogelijkheid op afstand inzicht te krijgen in continue metingen van vitale functies. Dit artikel beschrijft wat continue monitoring (CM) van vitale functies in ziekenhuizen is, wat de meerwaarde kan zijn en wat verder nodig is voor de praktijk en toekomstig onderzoek.

Dit artikel beschrijft de casus van een patiënt die een levertransplantatie nodig heeft, maar geen bloedtransfusie wenst vanwege religieuze overtuigingen. De transfusiebeperking betekent extra risico’s voor een succesvolle (lever)transplantatie. Hierdoor ontstaat een dilemma, waarbij de hulpverleners twijfelen over de vraag of de patiënt wel of niet op de transplantatiewachtlijst moet worden gezet. Dit artikel beoogt inzicht te geven in de verschillende ethische en juridische overwegingen die op het spel staan. Het eindigt met een serie aanbevelingen voor zorgverleners. Deze overwegingen kunnen worden meegenomen in het besluit om de patiënt wel of niet op de lijst te zetten. Verpleegkundigen hebben een gezamenlijke en individuele professionele verantwoordelijkheid om verschillende ethische en juridische belangen zorgvuldig af te wegen.