Nurse Academy GGZ
Praktijkgerichte nascholing voor verpleegkundigen in de GGZ
Nurse Academy GGZ biedt bijscholing via een vaktijdschrift met online toetsen, gecombineerd met een kennisarchief, speciaal voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten (VS) in de geestelijke gezondheidszorg. Je kunt er 36 accreditatiepunten per jaar mee halen, geaccrediteerd door de V&VN VS, waar en wanneer jij dat wilt.
Wil je toegang tot alle artikelen, video's en nascholing van Nurse Academy GGZ?
Abonneer nu! Meer informatie
Alle collecties van Nurse Academy GGZ
Gesorteerd op nieuw - oud
Terugvalpreventie omvat een set van cognitief-gedragstherapeutische interventies om verslavingsgedrag te beïnvloeden. Het eerste doel is terugval in gebruik te voorkomen, met abstinentie als resultaat. Daarnaast heeft terugvalmanagement tot doel met een terugval om te gaan in een perspectief van verbetering. Terugvalpreventie is (ook) op langere termijn wenselijk. Verslaving kan immers gezien worden als een chronische aandoening. In dit artikel worden terugvalpreventie en -management uitgewerkt en wordt chronische verslavingsbehandeling aangemoedigd.

Een vrouwenlichaam verwerkt alcohol anders dan een mannenlichaam. Vrouwen hebben een grotere kwetsbaarheid voor het ontwikkelen van negatieve psychologische en lichamelijke gezondheidsrisico’s bij een stoornis in het gebruik van alcohol. Zij hebben een groter risico op borstkanker, leverschade en cognitieve stoornissen. Alcohol heeft verder een negatieve invloed op zwangerschap en de overgang. Seksespecifieke hulpverlening is daarom bij een stoornis in alcoholgebruik van belang.

Risicofactoren voor diabetes type 2 en hart- en vaatziekten zijn vaak tegelijkertijd aanwezig bij mensen met overgewicht en obesitas. Deze overlappende risicofactoren samen worden aangeduid als het metabool syndroom en zijn een duidelijk extra risico op ziekte. In dit artikel wordt uitgelegd wat het metabool syndroom is en hoe dit syndroom te herkennen en te behandelen is.

Twee mensen die elkaar slaan is zorgwekkend binnen een gezin, maar geaccepteerd in de boksring. Wat we als onbegrepen gedrag zien, hoe we reageren en ‘wat eraan gedaan moet worden’ is afhankelijk van de context, onze houding, kennis en vaardigheden. We bespreken wat u als zorgprofessional kunt doen bij onbegrepen gedrag, met de werkwijze Reflectief Samenwerken als basis.

Schermgebruik is tegenwoordig haast niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Veel volwassenen hebben echter moeite om de balans te vinden tussen gezond en overmatig schermgebruik. Dit artikel bespreekt de impact van schermtijd op mentale gezondheid en biedt richtlijnen en praktische handvatten om cliënten te begeleiden bij het verminderen van hun digitale consumptie, voor een verbeterd welzijn.

De polyvagaal theorie krijgt steeds meer aandacht, omdat ze een verklaring biedt voor diverse psychische en somatische klachten. Daarnaast reikt de theorie praktische handvatten aan voor therapeutische interventies. Dit artikel geeft een introductie in de belangrijkste begrippen uit de polyvagaal theorie en manieren waarop de theorie toegepast kan worden in de dagelijkse praktijk.