Interacties tussen geneesmiddelen en voeding bij ouderen
Ouderen hebben vanwege polyfarmacie, langdurig medicijngebruik en een afnemende voedingstoestand een verhoogd risico op interacties tussen voeding en medicatie. Deze interacties worden versterkt en gecompliceerd door andere factoren, zoals toenemende morbiditeit en de fysiologische, sociale en psychologische veranderingen die gepaard gaan met het ouder worden.
Leerdoelen
Na het bestuderen van deze collectie:
- weet u welke voeding en voedingssupplementen invloed kunnen hebben op de werking en bijwerking(en) van medicatie, en kent u de mechanismen die hieraan ten grondslag liggen
- kunt u specifieke geneesmiddelen noemen waarvan de werking kan worden beïnvloed door voeding en voedingssupplementen
- kent u de meest voorkomende oorzaken van nutriënttekorten die zijn geassocieerd met medicatiegebruik
- kunt u medicatiegebruik koppelen aan een verhoogd risico op ondervoeding bij (oudere) patiënten
- kunt u specifieke geneesmiddelen noemen die kunnen leiden tot micronutriënttekorten