Interacties tussen geneesmiddelen en voeding bij ouderen

01 november 2024 1 punt

Ouderen hebben vanwege polyfarmacie, langdurig medicijngebruik en een afnemende voedingstoestand een verhoogd risico op interacties tussen voeding en medicatie. Deze interacties worden versterkt en gecompliceerd door andere factoren, zoals toenemende morbiditeit en de fysiologische, sociale en psychologische veranderingen die gepaard gaan met het ouder worden.

Leerdoelen

Na het bestuderen van deze collectie:

  • weet u welke voeding en voedingssupplementen invloed kunnen hebben op de werking en bijwerking(en) van medicatie, en kent u de mechanismen die hieraan ten grondslag liggen
  • kunt u specifieke geneesmiddelen noemen waarvan de werking kan worden beïnvloed door voeding en voedingssupplementen
  • kent u de meest voorkomende oorzaken van nutriënttekorten die zijn geassocieerd met medicatiegebruik
  • kunt u medicatiegebruik koppelen aan een verhoogd risico op ondervoeding bij (oudere) patiënten
  • kunt u specifieke geneesmiddelen noemen die kunnen leiden tot micronutriënttekorten

Informatie over deze collectie

Publicatiedatum 01 november 2024
Duur
1 uur

Accreditatie

Status
Niet gestart
Behaalde punten 0 van 1 behaald

Aan de slag

Wil jij ook nascholen met PiL?

In deze collectie

E-learning

Interacties tussen geneesmiddelen en voeding bij ouderen

Auteur
prof. dr. R.F. (Renger) Witkamp
Niet gestart
45 min
Je hebt geen abonnement op PiL.
Toets

Interacties tussen geneesmiddelen en voeding bij ouderen

1 punt
Niet gestart
15 min
Je hebt geen abonnement op PiL.
Artikel

Interacties tussen geneesmiddelen en voeding bij ouderen

Auteur
prof. dr. R.F. (Renger) Witkamp
Niet gestart
Je hebt geen abonnement op PiL.
Bijlage

Literatuurlijst

Niet gestart
Je hebt geen abonnement op PiL.