Nieuw licht op vitamine D-deficiëntie

| 01 oktober 2022 | 1 punt

Vitamine D-deficiëntie komt veel voor. Het is onder andere te verklaren door de toename van adipositas, gebrek aan zonlichtexpositie (veel binnenverblijf en/of dragen sterk bedekkende kleding) en het ontbreken van voldoende vitamine D in de voeding. Verder speelt etniciteit (donkere huidskleur) een rol. Een lage vitamine D-spiegel is ook geassocieerd met diabetes, hypertensie en hart- en vaatziekten, onder andere via inflammatie en activatie van het renine-angiotensinesysteem. Onderzoeken zijn echter niet goed in staat gebleken om aan te tonen dat suppletie met cholecalciferol deze aandoeningen kan voorkomen of behandelen. De studieopzet is vaak suboptimaal, maar vitamine D-deficiëntie kan ook een marker zijn voor tekort aan zonlicht. Onder invloed van zonlicht wordt namelijk ook stikstofoxide (NO) uit de huid vrijgemaakt met een positief effect op de cardiometabole gezondheid. Preventie en therapie van vitamine D-deficiëntie kunnen het best bereikt worden door een gezonde leefstijl inclusief veilige zonlichtexpositie, zo nodig aangevuld door suppletie van cholecalciferol.

Leerdoelen

Na het bestuderen van deze collectie:

  • kent u de associatie tussen vitamine D-deficiëntie en diabetes, hypertensie en hart- en vaatziekten
  • weet u waarom meta-analyses en gerandomiseerde studies niet in goed in staat zijn om bewijs te leveren dat suppletie met cholecalciferol een significant effect heeft op harde eindpunten
  • weet u waarvan vitamine D-tekort ook een marker kan zijn
  • kent u de beste strategie om vitamine D-deficiëntie te voorkomen

Informatie over deze collectie

Publicatiedatum 01 oktober 2022
Duur
1 uur

Accreditatie

Status
Niet gestart
Behaalde punten 0 van 1 behaald

Aan de slag

Wil jij ook nascholen met PiL?

In deze collectie

E-learning met toets

Nieuw licht op vitamine D-deficiëntie

1 punt
Niet gestart
1 uur
Vitamine D-deficiëntie komt veel voor. Het is onder andere te verklaren door de toename van adipositas, gebrek aan zonlichtexpositie (veel binnenverblijf en/of dragen sterk bedekkende kleding) en het ontbreken van voldoende vitamine D in de voeding.
Artikel

Nieuw licht op vitamine D-deficiëntie

Niet gestart
Bijlage

Literatuurlijst

Niet gestart