Verslaving is een biopsychosociale aandoening

| 01 juni 2020

Verslaving wordt tegenwoordig gezien als een ernstige ontregeling van neurobiologische netwerken. De ontwikkeling van verslaving kent drie fasen: binge-gebruik en intoxicatie, onthouding en negatief affect, en preoccupatie en anticipatie. In alle stadia speelt ontregeling van specifieke netwerken een rol. Binnen die netwerken verloopt de communicatie via neurotransmitters. De normale homeostase van die neurotransmitters wordt door het gebruik van psychoactieve stoffen verstoord. Het zijn ook de neurotransmitters waar de farmaca aangrijpen die de anesthesioloog gebruikt. Samen met het gebruik van alcohol en drugs kan dat in de pre-, intra- en postoperatieve fase tot complexe interacties leiden. Het is daarom noodzakelijk samen met de patiënt het gebruik van alcohol of drugs te inventariseren. Dat vergt goede professionele communicatievaardigheden, waarbij rekening gehouden wordt met de zelfstigmatisering van patiënten en mogelijk stigmatiserende vooroordelen van de anesthesioloog zelf.

Leerdoelen

Na het bestuderen van deze collectie:

  • Na het bestuderen van dit artikel bent u op de hoogte van het biopsychosociale karakter van verslaving en de neurobiologische ontregeling van verslaving.
  • U heeft inzicht in de negatieve invloed van het stigma op de behandeling van aandoeningen die patiënten hebben door hun verslaving.
  • U weet waar u op moet letten in de pre-, intra- en postoperatieve fase en bij pijnbestrijding.

Informatie over deze collectie

Publicatiedatum 01 juni 2020
Duur
1 uur

Accreditatie

Status
Niet gestart

Aan de slag

Wil jij ook nascholen met A&I?

In deze collectie

E-learning met toets

Verslaving is een biopsychosociale aandoening

Niet gestart
1 uur
Verslaving wordt tegenwoordig gezien als een ernstige ontregeling van neurobiologische netwerken. De ontwikkeling van verslaving kent drie fasen: binge-gebruik en intoxicatie, onthouding en negatief affect, en preoccupatie en anticipatie. In alle sta
Artikel

Verslaving is een biopsychosociale aandoening

Niet gestart
Bijlage

Literatuurlijst

Niet gestart