A&I

Een onafhankelijk, praktijkgerichte nascholing over perioperatieve geneeskunde

Een combinatie van vaktijdschrift, e-learning en congressen, geaccrediteerd door de NVA, NVIC, NIV, NVVC, NVvH, en NVN. 

Wil je toegang tot alle artikelen, video's en nascholing van A&I?

Abonneer nu! Meer informatie

Alle collecties van A&I

Gesorteerd op nieuw - oud
Geneesmiddelenreacties: moeten we alles voor de zekerheid registreren als allergie? Lees meer over Geneesmiddelenreacties: moeten we alles voor de zekerheid registreren als allergie? Geneesmiddelenreacties: moeten we alles voor de zekerheid registreren als allergie?
Geneesmiddelenallergieën zijn potentieel gevaarlijk en worden daarom zorgvuldig geregistreerd in patiëntendossiers. Lang niet alle geneesmiddelenreacties zijn echter een allergie. Een reactie wordt alleen een allergie genoemd als er een onderliggend immunologisch mechanisme is aangetoond. Psychofarmaca kunnen verschillende bijwerkingen geven die tot uiting komen in de huid, maar echt allergische reacties zijn uiterst zeldzaam. Een onterechte allergieregistratie kan resulteren in een onwenselijke vervanging van het eerste-keuzebeleid.
In gesprek met anesthesioloog en opleider anesthesiologie Christiaan Keijzer Lees meer over In gesprek met anesthesioloog en opleider anesthesiologie Christiaan Keijzer In gesprek met anesthesioloog en opleider anesthesiologie Christiaan Keijzer
Anesthesioloog dr. Christiaan Keijzer zag tijdens zijn opleiding veel verbeterpunten. Al snel wist hij dat hij zelf opleider wilde worden. Dat is Keijzer inmiddels al heel wat jaren in het Radboudumc in Nijmegen, en niet onverdienstelijk: in 2019 werd hij benoemd tot beste opleider van Nederland.
Echogeleide n. maxillarisblokkade bij pediatrische patiënten voor schisischirurgie Lees meer over Echogeleide n. maxillarisblokkade bij pediatrische patiënten voor schisischirurgie Echogeleide n. maxillarisblokkade bij pediatrische patiënten voor schisischirurgie
Een echogeleide blokkade van de nervus maxillaris voor schisischirurgie is opiaatsparend en goed toepasbaar in de dagelijkse praktijk bij jonge patiënten die voor sluiting van het gehemelte worden geopereerd. Verschillende technieken van deze locoregionale anesthesietechniek worden besproken.
Behandeling met plaatjesrijk plasma: de oplossing voor pijn? Lees meer over Behandeling met plaatjesrijk plasma: de oplossing voor pijn? Behandeling met plaatjesrijk plasma: de oplossing voor pijn?
Platelet-rich of plaatjesrijk plasma (PRP) verwijst naar een suprafysiologische concentratie van bloedplaatjes in het serum. PRP is een behandeltechniek die valt onder de regeneratieve geneeskunde en in populariteit groeit voor de behandeling van pijn bij musculoskeletale aandoeningen. Er zijn echter nog te weinig gegevens uit gerandomiseerde klinische studies om definitieve conclusies te trekken over de waarde van deze behandelmethode bij deze aandoeningen; daarom is de behandeling met PRP-injecties nog niet opgenomen in de richtlijn Wervelkolomgerelateerde pijnklachten van de lage rug. Op grond van enkele recente onderzoeken met veelbelovende resultaten wordt in de praktijk een toename gezien van klinische vraag en toepassing van PRP-injecties. In dit artikel wordt een beknopte bespreking gegeven van PRP en de recente ontwikkelingen in de toepassing bij de behandeling van chronische lage rugpijn.
Topicale analgetica voor de behandeling van neuropathische pijn Lees meer over Topicale analgetica voor de behandeling van neuropathische pijn Topicale analgetica voor de behandeling van neuropathische pijn
Neuropathische pijn is een veelvoorkomend ziektebeeld met een grote impact op de kwaliteit van leven. Behandeling met orale medicatie volgens de huidige richtlijnen is slechts beperkt effectief en gaat gepaard met veel systemische bijwerkingen. Bij gelokaliseerde neuropathische pijn lijkt er sprake te zijn van pathologische interacties tussen beschadigde perifere zenuwuiteinden, keratinocyten en immunocompetente cellen. Moleculaire structuren op deze weefsels in de huid bieden aangrijpingspunten voor topicale analgetica met minder of geen bijwerkingen. De effectiviteit van topicale toediening van lidocaïne, capsaïcine en botulinumtoxine A is in meerdere klinische gerandomiseerde studies aangetoond, al is het bewijsniveau laag. Bewijs voor de effectiviteit van andere topicale middelen zoals diclofenac, doxepine, clonidine en baclofen is minder overtuigend. In dit artikel bespreken wij de pathofysiologie van neuropathische pijn en de werkingsmechanismen van lokale analgetica.
Behandeling van levensbedreigende huidziekten in het brandwondencentrum Lees meer over Behandeling van levensbedreigende huidziekten in het brandwondencentrum Behandeling van levensbedreigende huidziekten in het brandwondencentrum
Brandwondencentra bieden een multidisciplinaire benadering van de behandeling van brandwonden, waarbij verschillende specialisten zoals intensivisten, anesthesiologen, brandwondenartsen, dermatologen, (plastisch) chirurgen, (brand)wondverpleegkundigen, fysio-, en ergotherapeuten, diëtisten en psychologen samenwerken. Deze centra hebben expertise in wondzorg en het faciliteren van vaak dagelijkse verbandwissels met sedatieteam, eigen operatiekamer en bijbehorende apparatuur.