Een voedingsrichtlijn voor de IC-patiënt: deel I

| 01 juni 2014

Bij IC-patiënten speelt voeding een belangrijke rol. Onvoldoende inname van eiwit en energie resulteert in ondervoeding, gepaard gaande met een verhoogde morbiditeit en mortaliteit. Het doel van voedingstherapie bij de IC-patiënt is het beperken van het eiwitverlies (katabolisme) door het maximaliseren van de eiwitsynthese en reduceren van het eiwitkatabolisme. Daarnaast dienen tekorten van vitamines en mineralen te worden behandeld. Een optimale voedingstrategie wordt gerealiseerd door een juiste indicatiestelling, afwegen van voor- en nadelen, een degelijke energie- en eiwitbehoefteberekening, bij voorkeur een bepaling van de energiebehoefte, en alleen onderbouwd gebruik van immunomodulerende nutriënten, (suppletie van) vitamines en mineralen, selectie van de optimale voedingen en route van toediening en het in principe zo snel mogelijk behalen van de afgesproken voedingsdoelen. De diverse thema’s worden benoemd naar aanleiding van de laatste wetenschappelijke inzichten.

Leerdoelen

Na het bestuderen van deze collectie:

  • hebt u inzicht in het belang van voeding voor IC-patiënten
  • beschikt u over aanknopingspunten voor een praktische benadering die kan leiden tot een up-to-date voedingsprotocol op uw afdeling, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten

Informatie over deze collectie

Publicatiedatum 01 juni 2014
Duur
1 uur

Accreditatie

Status
Niet gestart

Aan de slag

Wil jij ook nascholen met A&I?

In deze collectie

E-learning met toets

Een voedingsrichtlijn voor de IC-patiënt: deel I

Auteurs
dr. Zanten, A.R.H. van
Dieren, A. van
Gooijer, C. de
Kesteren, J. van.
Cats, K.
Holverda, M.
Lelie, P.
Niet gestart
1 uur
Artikel

Een voedingsrichtlijn voor de IC-patiënt: deel I

Auteurs
dr. Zanten, A.R.H. van
Dieren, A. van
Gooijer, C. de
Kesteren, J. van.
Cats, K.
Holverda, M.
Lelie, P.
Niet gestart