De cardiaal belaste zwangere
Zwangerschap bij patiënten met een cardiale aandoening komt steeds vaker voor. Afhankelijk van de modified WHO (mWHO) -risicogroep waarin deze patiënten vallen, kunnen controles en bevalling in de tweede lijn plaatsvinden of zijn controle en bevalling in een derdelijnscentrum of ineen expertisecentrum voor zwangeren met een cardiale aandoening aangewezen. Tijdens de bevalling reduceert epidurale pijnstilling de cardiale belasting als gevolg van stress en pijn tijdens de weeën. In combinatie met een hoge vacuümextractie wordt de intrathoracale drukverhoging als gevolg van persen en inspanning van patiënten tijdens de actieve fase van de uitdrijving beperkt. In de literatuur wordt voor cardiaal belaste zwangeren geen voordeel beschreven van een electieve sectio, met uitzondering van zwangeren met ernstige aortapathologie, ernstige pulmonale hypertensie en patiënten die in partu komen terwijl ze orale anticoagulantia gebruiken. De afwegingen voor een vaginale bevalling versus een sectio, management tijdens de bevalling en de observatie post partum moeten in multidisciplinair verband gemaakt worden.
Leerdoelen
Na het bestuderen van deze collectie:
- U bent in staat een risico-inschatting te maken wat betreft de zwangerschap en bevalling van een zwangere met een cardiale aandoening volgens de gemodificeerde WHO-classificatie (mWHO)
- U hebt kennis van de fysiologie van zwangerschap en bevalling en kunt de cardiale risicomomenten benoemen
- U bent in staat af te wegen welke vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling het meest geschikt is voor een zwangere met een cardiale aandoening, en welke anesthesietechniek in dit geval het beste is tijdens een sectio