Ondervoeding op de IC

De voedingsstatus is op een IC moeizaam vast te stellen en niet zelden onbetrouwbaar, maar ondervoeding komt bij IC-patiënten vaak voor. Een van de belangrijkste doelstellingen is dan ook het toedienen van voldoende eiwit om het eiwitverlies te beperken zodat lean body mass en spierfunctie behouden blijven. De optimale hoeveelheid eiwit ligt tussen de 1,3-2,0 g/kg. Naast eiwit is het toedienen van voldoende energie van belang; deze energie komt van koolhydraten en lipiden. Prospectieve studies in diverse IC-patiëntenpopulaties zijn van belang om individueel de optimale voeding vast te stellen.
Leerdoelen
Na het bestuderen van deze collectie:
- kent u de valkuilen in het vaststellen van de actuele voedingsstatus van een ernstig zieke patiënt
- kunt u de belangrijkste doelen van optimale voeding noemen
- bent u in staat op basis van recente inzichten en richtlijnen optimale voeding voor de individuele patiënt vast te stellen
In deze collectie
E-learning met toets
Ondervoeding op de IC
Je hebt geen abonnement op A&I.
Artikel
Ondervoeding op de IC
Je hebt geen abonnement op A&I.