Nurse Academy O&T
Praktijkgerichte nascholing voor verpleegkundigen in de ouderenzorg en thuiszorg.
Nurse Academy O&T biedt bijscholing via een vaktijdschrift met online toetsen, gecombineerd met een kennisarchief, speciaal voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten (VS) in de ouderenzorg en thuiszorg. Je kunt er 36 accreditatiepunten per jaar mee halen, geaccrediteerd door de V&VN VS, waar en wanneer jij dat wilt.
Wil je toegang tot alle artikelen, video's en nascholing van Nurse Academy O&T?
Abonneer nu! Meer informatie
Alle collecties van Nurse Academy O&T
Gesorteerd op nieuw - oud
Wie ziek is of ouder wordt, moet vaak afscheid nemen. Van werk of gezondheid, van thuis of van dierbaren, van het leven zelf. Met verlies en rouw hebt u als verpleegkundige daarom veelvuldig te maken. Hoe kunt u cliënten daarbij ondersteunen? In dit artikel onderzoeken we hoe naast een luisterend oor ook rituelen van waarde kunnen zijn.

In dit artikel wordt ingegaan op de casus van meneer Graas, 80 jaar. Hij wordt met de ziekte van Parkinson opgenomen in een zorginstelling voor langdurige zorg. Tijdens de intake komt het gesprek op het onderwerp wel of niet reanimeren. Meneer Graas en ook zijn zoon twijfelen. Hoe en wie moet dit gesprek met de cliënt en zijn naasten aangaan?

De richtlijn ADL (Algemene Dagelijkse Verrichtingen) is in 2022 verschenen. Wat kunt u ermee in uw eigen werksetting, want activiteiten van het dagelijks leven ‘doe je toch gewoon’. De richtlijn geeft praktische aanbevelingen waarmee kwalitatieve persoonsgerichte zorg kan worden verleend onafhankelijk van diagnose, culturele achtergrond en setting.

Vóór het verwijderen van een katheter zetten we interventies in om te voorkomen dat er achteraf urineretentie is. Bijvoorbeeld het doen van blaastraining, maar is dit wel zinvol? Zorgt dit er echt voor dat er minder urineretentie optreedt?

Te pas en te onpas handschoenen aantrekken, u herkent het misschien bij uzelf of bij collega’s. Hoewel nagenoeg iedereen weet wanneer handschoengebruik gepast is, is onnodig handschoengebruik een veelvoorkomende handeling. Na het opfrissen van correct handschoengebruik, gaat dit artikel over het gevoel van schijnveiligheid en wat zorgverleners drijft om handschoenen aan te trekken. Vervolgens zoomen we in op handschoengebruik en de klimaatcrisis en hoe dit zorgt voor een toenemende zorgvraag.

Dit artikel beschrijft hoe stress wordt verwerkt door het zenuwstelsel, het hormonale en het immuunsysteem. Het beschrijft ook hoe deze systemen door chronische stress ontregeld kunnen worden. Zo kan overspannenheid ontstaan en liggen somatische problemen (diabetes en vetzucht) op de loer. Wanneer er intrinsieke kwetsbaarheden in het immuunsysteem bestaan, wordt de stress slecht verwerkt en kunnen burn-out en depressie ontstaan.