Amylase

01 december 2022

Amylase is een verteringsenzym. De normaalwaarde van amylase is < 100 U/L. Ongeveer 40-45% van de amylase wordt geproduceerd in de alvleesklier en 55-60% in de speekselklieren. Kleine hoeveelheden worden geproduceerd door de eileiders, testes, longen, schildklier, amandelen en sommige kwaadaardige neoplasmata. Verder kan het voorkomen in cystevloeistof, moedermelk, zweet en tranen. De nieren scheiden amylase uit (25%) en het mononucleaire fagocytensysteem verwijdert amylase (75%). Het mononucleaire fagocytensysteem is een onderdeel van het immuunsysteem waarin fagocyten een belangrijke rol spelen.

Leerdoelen

Na het bestuderen van deze collectie:

  • weet u wat amylase is, waar het gemaakt wordt en welke oorzaken kunnen leiden tot een verhoging van amylase
  • kent u de anatomie van de pancreas, de epidemiologie en oorzaken van pancreatitis
  • weet u welke anamnese, lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek moeten worden uitgevoerd bij pancreatitis
  • kent u de belangrijkste verpleegkundige problemen, etiologie en symptomen (PES) bij een verhoogde amylase
  • kent u als verpleegkundig specialist de pathofysiologie en behandeling van pancreatitis
  • weet u als verpleegkundig specialist wat de prognose en complicaties zijn van pancreatitis

Informatie over deze collectie

Publicatiedatum 01 december 2022
Duur
1 uur

Accreditatie

Status
Niet gestart

Aan de slag

Wil jij ook nascholen met Nurse Academy?

In deze collectie

E-learning met toets

Amylase

Auteurs
H. (Huiberdine) Boes
M. (Marry) Boes-van Laar
Verpleegkundige
Niet gestart
1 uur
Je hebt geen abonnement op Nurse Academy.

We hebben de e-learning met toets ook voor andere doelgroepen

Verpleegkundig specialist
Niet gestart
1 uur
Je hebt geen abonnement op Nurse Academy.
Artikel

Amylase

Auteurs
H. (Huiberdine) Boes
M. (Marry) Boes-van Laar
Niet gestart
Je hebt geen abonnement op Nurse Academy.