Amylase

Amylase is een verteringsenzym. De normaalwaarde van amylase is < 100 U/L. Ongeveer 40-45% van de amylase wordt geproduceerd in de alvleesklier en 55-60% in de speekselklieren. Kleine hoeveelheden worden geproduceerd door de eileiders, testes, longen, schildklier, amandelen en sommige kwaadaardige neoplasmata. Verder kan het voorkomen in cystevloeistof, moedermelk, zweet en tranen. De nieren scheiden amylase uit (25%) en het mononucleaire fagocytensysteem verwijdert amylase (75%). Het mononucleaire fagocytensysteem is een onderdeel van het immuunsysteem waarin fagocyten een belangrijke rol spelen.
Leerdoelen
Na het bestuderen van deze collectie:
- weet u wat amylase is, waar het gemaakt wordt en welke oorzaken kunnen leiden tot een verhoging van amylase
- kent u de anatomie van de pancreas, de epidemiologie en oorzaken van pancreatitis
- weet u welke anamnese, lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek moeten worden uitgevoerd bij pancreatitis
- kent u de belangrijkste verpleegkundige problemen, etiologie en symptomen (PES) bij een verhoogde amylase
- kent u als verpleegkundig specialist de pathofysiologie en behandeling van pancreatitis
- weet u als verpleegkundig specialist wat de prognose en complicaties zijn van pancreatitis
In deze collectie
E-learning met toets
Amylase
Verpleegkundige
Je hebt geen abonnement op Nurse Academy.
We hebben de e-learning met toets ook voor andere doelgroepen
Verpleegkundig specialist
Je hebt geen abonnement op Nurse Academy.
Artikel
Amylase
Je hebt geen abonnement op Nurse Academy.