Food Protein-Induced Enterocolitis Syndrome (FPIES) bij kinderen
Acuut Food Protein-Induced Enterocolitis Syndrome (FPIES) is een vorm van niet-IgE-gemedieerde voedselallergie waarbij aanhoudend ernstig braken binnen 1-4 uur na inname van een allergeen op de voorgrond staat. Bij dit ziektebeeld is het niet alleen belangrijk om het uitlokkende allergeen te vermijden, maar ook om andere allergenen wel conform het Standpunt Vroege Introductie te introduceren. De meeste kinderen hebben FPIES-reacties op slechts één allergeen. Patiënten zijn vaak nog jong bij een eerste uiting van FPIES en eten dan nog niet alle allergenen. Goede begeleiding is dan ook van belang, mede omdat zowel ouders als zorgverleners soms huiverig zijn om het dieet uit te breiden. Voor het geven van de juiste adviezen is inschakeling van een gespecialiseerd allergiediëtist gewenst. Introductie van nieuwe voedingsmiddelen kan veelal thuis gebeuren met een opbouwschema, maar wordt bij een groter risico op een co-allergie soms klinisch gedaan. Tolerantie voor het veroorzakende allergeen treedt vaak op voor het tweede levensjaar en kan worden aangetoond met een klinische provocatie. Het is van belang om voorafgaand aan de provocatie eventuele sensibilisatie te bepalen, omdat een switch naar een IgE-gemedieerde allergische reactie mogelijk is.