Dubbelblinde voedselprovocaties in de praktijk
Dubbelblinde placebogecontroleerde voedselprovocaties (dbpgvp) worden alom erkend als de gouden standaard voor de diagnostiek van voedselallergie. De nu nog veel gebruikte open provocatie kent een hoog risico (> 50%) op vals-positieve resultaten en is dus alleen geschikt voor het uitsluiten van een voedselallergie. Als het uitvoerend personeel goed getraind is in het uitvoeren van de dbpgvp en het interpreteren en eventueel behandelen van de verschijnselen, kan de test goed in een algemeen ziekenhuis worden uitgevoerd. Voor een dbpgvp wordt het verdachte voedingsmiddel ‘verstopt’ in kindvriendelijke gerechten (zoals koekjes of pannenkoek). Gevalideerde recepten voor koemelk, kippenei, pinda, hazelnoot en tarwe zijn beschikbaar. Dit artikel geeft een praktisch overzicht van de voorbereiding, uitvoering en interpretatie van de dbpgvp.
Leerdoelen
Na het bestuderen van deze collectie:
- waarom dubbelblinde voedselprovocaties de betrouwbaarste manier zijn om voedselallergie te diagosticeren
- welke voorbereidingen u in uw eigen praktijk moet treffen om dubbelblinde voedselprovocaties te kunnen uitvoeren
- hoe dubbelblinde voedselprovocaties in de praktijk worden uitgevoerd
- hoe u de resultaten moet interpreteren