Reuk- en smaakveranderingen bij neurodegeneratieve aandoeningen

| 01 augustus 2022

Reuk en smaak spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Niet alleen voor eetgedrag, maar ook bij veiligheid, hygiëne, sociale communicatie. Ze zijn dus hiermee van invloed op kwaliteit van leven. In dit artikel bespreken wij de functie en anatomie van het reuk- en smaaksysteem, de impact van reuk- en smaakverlies. Ook geven we mogelijke adviezen om hier mee om te gaan. Bij zowel de ziekte van Alzheimer als de ziekte van Parkinson is er al in vroege stadia van de ziekte met name sprake van verlies van reukvermogen en in mindere mate smaakverlies. Gezien de mogelijke impact hiervan op eetgedrag (en daarmee risico op ondervoeding) en kwaliteit van leven is het van belang dit goed te monitoren, bijvoorbeeld door middel van vragenlijsten of screeningsinstrumenten. Op die manier kunnen er tijdig adviezen gegeven worden, zoals het aanpassen van voeding op de veranderde waarneming, of aandacht worden besteed aan het sociale aspect van eten.

Leerdoelen

Na het bestuderen van deze collectie:

  • kent u de functies en anatomie van het reuk- en smaaksysteem
  • weet u dat reukverlies veelvuldig voorkomt bij neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer
  • bent u in staat om reuk- en/of smaakverlies tijdig te signaleren
  • ziet u in dat reuk en smaak, en het verlies ervan, een belangrijke rol spelen bij eetgedrag en kwaliteit van leven
  • bent u in staat om adviezen te geven om eetgedrag bij patiënten met reuk- of smaakverlies te verbeteren

Informatie over deze collectie

Publicatiedatum 01 augustus 2022
Duur
1 uur

Accreditatie

Status
Niet gestart

Aan de slag

Wil jij ook nascholen met Socares?

In deze collectie

E-learning met toets

Reuk- en smaakveranderingen bij neurodegeneratieve aandoeningen

Niet gestart
1 uur
Reuk en smaak spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Niet alleen voor eetgedrag, maar ook bij veiligheid, hygiëne, sociale communicatie. Ze zijn dus hiermee van invloed op kwaliteit van leven. In dit artikel bespreken wij de functie en an
Artikel

Reuk- en smaakveranderingen bij neurodegeneratieve aandoeningen

Niet gestart
Bijlage

Literatuurlijst

Niet gestart