Quintesse
Praktische nascholing voor bedrijfsartsen en verzekeringsartsen
Wil je toegang tot alle artikelen, video's en nascholing van Quintesse?
Abonneer nu! Meer informatie
Alle collecties van Quintesse
Gesorteerd op nieuw - oud
Een betere preventie van stoffengerelateerde beroepsziekten blijft nodig, net als aandacht voor een multidisciplinaire aanpak. Met de oprichting van het Landelijk expertisecentrum stoffengerelateerde beroepsziekten (Lexces) krijgt dit een stevige impuls. Een aantal projecten binnen het Lexces-onderzoeksprogramma leidt tot instrumenten die een directe link hebben met het werk van de bedrijfsarts. Ook is het mogelijk om als bedrijfs- of verzekeringsarts via de Lexces Academy deel te nemen aan het onderzoek. Met de introductie van de Regeling tegemoetkoming stoffengerelateerde beroepsziekten (TSB) ontstaat voor slachtoffers een kortere route naar erkenning van hun beroepsziekte. Wel zijn hiervoor betere signalering van beroepsziekten en betere arbeidsgeneeskundige diagnostiek volgens geldende richtlijnen nodig. Bedrijfsartsen en verzekeringsartsen kunnen bijdragen aan het succes van deze regeling door lid te worden van het TSB Deskundigenpanel en door arbeidsgeneeskundig onderzoek uit te voeren en beschikbaar te stellen.

De duim is onmisbaar bij dagelijkse activiteiten zoals schrijven, potten opendraaien en aan- en uitkleden. Pijn aan de duim kan hierbij een grote belemmering vormen. Wanneer een patiënt zich presenteert met pijn in de duimregio, is het belangrijk om verschillende differentiaaldiagnosen te overwegen, omdat iedere aandoening weer een ander behandelbeleid maar ook re-integratiebeleid kan vragen. De aandoeningen kunnen los van elkaar bestaan, maar ook gecombineerd voorkomen. Dit artikel gaat in op het ontstaan van de meest voorkomende duimaandoeningen en beschrijft de relevante anatomie.

Beroepsziekten komen frequent voor en de ziektelast door risicofactoren in werk lijkt zelfs nog hoger dan de ziektelast door overgewicht. Daarnaast is deze ziektelast ongelijk verdeeld. Ook persoonsgebonden factoren spelen een belangrijke rol bij de relatie tussen de blootstelling aan risicofactoren in werk en het ontstaan van beroepsziekten. Deze persoonsgebonden factoren worden vaak niet meegewogen, terwijl er wel argumenten zijn om de individuele gevoeligheid en blootstelling in samenhang te beoordelen. Voordat de bedrijfsarts of arboprofessional een preventief advies kan geven is het essentieel om te weten in hoeverre de adviezen effectief zijn en in hoeverre deze adviezen ook in de praktijk kunnen worden opgevolgd. Kortom: ‘Als het werk het probleem is, is een behandeling niet de oplossing!’

Voor veel werkzaamheden is een goede handfunctie vereist. Hierbij speelt de duim een cruciale rol. Diverse duimaandoeningen kunnen de handfunctie verstoren en beperkingen geven in het werk. In dit artikel beschrijven we door middel van de presentatie van drie casussen een aantal veelvoorkomende aandoeningen van de duim, die bedrijfsartsen en verzekeringsartsen in hun praktijk kunnen tegenkomen: CMC-1-artrose, tendovaginitis van De Quervain en de skiduim.

De hand- en polsregio is een uniek gebied binnen het menselijk bewegingsapparaat. Deze uniciteit geldt voor zowel de artrogene als de tendomusculaire anatomie. Dit artikel geeft een overzicht van de functionele anatomie van de hand- en polsregio, waarin de relatie tussen vorm en functie centraal staat. Meer specifiek wordt de rol van het bindweefselherstel in de hand beschreven dat een belangrijke bijdrage levert aan de stabiliteit en de verglijding van structuren in de hand. Het disfunctioneren van dit systeem zal bij handproblematiek, meer dan bij andere regio’s in het menselijk lichaam, een grote impact hebben op het uiteindelijke functioneren.

ADHD treft 3-5% van alle vrouwen. ADHD wordt bij meisjes en vrouwen later herkend dan bij jongens en mannen. Behalve de typische symptomen van concentratieproblemen, (innerlijke) rusteloosheid en impulsiviteit hebben vrouwen met ADHD ook last van eetbuien, slaapproblemen en trachten zij hun chaos te maskeren door perfectionisme. Daarnaast is sprake van dagelijkse emotionele disregulatie die nog toeneemt in de week voor de menstruatie, na de bevalling en in de overgang. Zij verliezen dan vaak de controle over hun emoties en gedrag. De achtergrond van deze toename van de ernst van de klachten is waarschijnlijk gelegen in de interactie tussen dopamine en oestrogeen in de hersenen. Verder komt ADHD zelden alleen: ADHD gaat vaak gepaard met bijkomende psychische en lichamelijke aandoeningen, die belangrijk zijn om te (her)kennen bij vrouwen om ze goed te kunnen behandelen en de kwaliteit van leven te verbeteren. In dit artikel worden al deze onderwerpen toegelicht.